TOPlist
Sledujte nás:

Druhy zeleniny

Zpět

Občas trocha teorie neuškodí, tak se pojďme vrátit do školních lavic a zopakovat si, jaké druhy zeleniny existují. :-)

Co to vlastně zelenina je?

Zelenina, to jsou jedlé části rostlin a podle toho, o kterou část se jedná (kořeny, bulvy, nať, plody apod.), ji můžeme rozdělit do několika skupin:

• košťálová – zelí, kapusta, květák, kedlubna, brokolice, pekingské a čínské zelí

• kořenová – mrkev, celer, petržel, pastinák, křen, ředkev, ředkvička aj.

• listová – salát, špenát, mangold aj.

• plodová – rajčata, paprika, lilek, okurka, tykev, meloun aj.

• cibulová – cibule, česnek, pór, pažitka aj.

• lusková – hrášek, fazolové lusky

• natě – kopr, celer, petržel, libeček aj.

• klasy – kukuřice cukrová

• výhonky – chřest, bambus aj.

Váš jídelníček by měl být pestrý, a proto by měla být pestrá i paleta zeleniny v něm – každý druh totiž obsahuje jiné vitaminy a ochranné látky.

Pokuste se každý týden zařadit jeden nový nebo ne zcela běžný druh zeleniny.

      

     

Jaké druhy zeleniny z fotografií se ve vašem jídelníčku objevují? :-)

Hodnocení (55 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

28. 07. 2017 13:32
Dívala jsem se na netu na francouzský slovník, ale bled je tam jen jako rodná země nebo díra ve smyslu malé vesnice, tak nevím, co to mělo být. Pak choi, čínské zelí?
28. 07. 2017 12:19
no vzhledem k tomu, že tady v čechách je obtížnější koupit nějaké druhy, tak je to složitější, to asi jen polníček, dýni, patizon a občas fenykl, ale když jsem byla v zahraničí zamilovala jsem si čekanku a chřest a i tu květako/brokolici; jen tomu bílo/zelenému, co nevím české jméno, ve francoužštině bled jsem nějak na chuť nepřišla
21. 07. 2017 18:27
Polniček, chřest, patizon.
19. 07. 2017 20:54
O pak choi jsem našla docela zajímavý krátký článek. Je to druh čínského zelí. Když si dáte do vyhledávače www.lidovky.cz půvabné pak choi , článek objevíte.
19. 07. 2017 20:11
stále zatím ujíždím na známé zelenině, budu muset zkusit něco neznámého
19. 07. 2017 10:05
Fenykl a patizon nee - fenykl má pro mě "divnou chuť" a patizony se špatně loupou...zato dýně hokaido bez loupání, to je mňamka.
15. 07. 2017 15:42
Pak choi neznam, jak zhruba chutna?
13. 07. 2017 22:03
Tak já mám moc ráda salát polníček.
13. 07. 2017 21:19
tak takový přehled jsem ještě neviděla.
13. 07. 2017 18:51
tak já mám ráda čekanku,dělám si ji s mlíkem,které trochu osolím.Jím ji takhle holou a moc mi chutná!
13. 07. 2017 12:02
Včera jsem si koupila Pak choi ( myslím že je to první obrázek ve spodní řadě)a vykouzlila z něj salát s rýžovými nudlemi a kuřecím masem. Dýni budu mít k obědu zítra v dýňovém rizotu.
13. 07. 2017 08:33
Ty nestardantní druhy zeleniny nevyhledávám
12. 07. 2017 22:34
Chřest nemusím, ale oblíbila jsem si fenykl, košťálovou zeleninu a z listové nejraději mangold. Asi je to tím, že běžnou zeleninu již mám hodně nachutnanou a zajímají mě i jiné druhy, které u nás nebyly dříve známé.
12. 07. 2017 22:04
hezké opakování
12. 07. 2017 21:12
Děkuji za článek mám ještě co dohánět
12. 07. 2017 20:33
Tak v tomhle mám rezervy, nové moc nekupuji, neboť nevím , co s nimi.
12. 07. 2017 14:50
Čekanku mám nejraděj červenou, fenykl a mangold nemusím, chřest máme zjara svůj na zahradě, u nás se mu říká špargl. Jinak dýně,cukety, okurky, rajčata , papriky, mrkev, celer, petržel, všechny možné natě máme vlastní. Takže si občas můžu dovolit zaexperimentovat s neznámou zeleninou, ale vždycky se vracím k naší klasice.
12. 07. 2017 13:33
Všechny, ale pouze když je koupím v marketu. Nejčastěji chřest, na tem mám dodavatele od Mělníka.
12. 07. 2017 13:18
Některé tedy fakt zatím nepoznám
12. 07. 2017 12:58
Z fotek jsem neměla mangold, romanesco, čekanku a fenykl. Romanesco a mangold neznám, čekanku a fenykl u nás nemají. Budu pro ně muset do většího města a vyzkoušet je
12. 07. 2017 12:32
Téměř všechny, nemám zkušenost s výhonky, baklažánem a fenyklem.
12. 07. 2017 12:09
Mangold - letos jsem ho dostala na vyzkoušení. Byly to velké listy, které jsem spařila a následně použila na zabalení masové směsi ( něco jako plněné zelné listy). Chutnal podobně jako špenát a vůbec to jídlo nebylo špatné. Ihned jsem si na trhu koupila vzrostlé sazenice a doufám, že do září ještě vyrostou listy.
12. 07. 2017 10:34
Baby špenát, chřest a fenykl mám moc ráda, čekanku jsem ochutnala jen jednou a neoslovila mne, z dýní používám víc Hokkaido než máslovou, patizony znám ale mám radši cuketu. Mangold a romanesco jsem zatím neochutnala, tak mám co napravovat :-)
12. 07. 2017 09:37
Ještě nikdy jsem neměla romanesco, mangold, čekanku a fenykl. Na první dva druhy jsem ani v obchodě nenarazila. Ze semen fenyklu si často vařím čaj, ale ráda bych ho zkusila i jako zeleninu.
12. 07. 2017 09:26
tak z fotografií pouze špenát, a to v míře větší, než hojné :-) ale už jsem si koupila červenou řepu, kterou jsem vždy nesnášela (respektive až po zkušenostech ze školní jídelny), že dostane druhou šanci, fenykl mě láká vyzkoušet
12. 07. 2017 09:22
koukám, že z fotografií skoro nic :-ooo některé druhy ani neznám :-D
12. 07. 2017 08:55
Patizon už jsem neměla hodně dlouho, připravovali jsme z něj kdysi guláš, chřest je výborný, dýni miluju, fenykl zatím jen jednou v salátu, romanesco jsem ještě neměla, je dost drahé, ale představuji si, že chutná jako něco mezi brokolicí a květákem a je krásné, baby špenát nebo polníček určitě ano, mangold jsem ještě nikdy neměla, ráda bych zkusila.
12. 07. 2017 08:42
Pokud to, co mi přišlo jako polníček, je baby špenát, tak má u mě jedničku! Dá se konzumovat syrový i tepelně upravený.
12. 07. 2017 08:41
Polníček používáme jako vzhledový doplněk salátů, jinak mi přijde bez zvláštní chuti. Máslová dýně je chuťově nejlahodnější ze všech druhů dýní. Fenykl, patizon, chřest i květák používáme v kuchyni často, i když ten zelený se chutí nijak zvlášť liší od toho klasického bílého. Druh čínského zelí na obrázku je vynikající - křupavý a šťavnatý do salátových směsí. Chutě zeleniny jsou rozhodně rozmanitější a pestřejší než chutě masa, kterému dodávám chuť právě zeleninovými přílohami, ať už vařenými nebo syrovými.
12. 07. 2017 07:57
Nejčastěji brokolice - na všechny možné způsoby, občas polníček do salátů, dýni na halloween. :-) \'V restauraci si dám ráda i chřest, ale sama doma jsem ho ještě nezkoušela. Patizon a fenykl mi zatím nechutná.
12. 07. 2017 07:53
Partizony si pěstuji, takže ty také často jíme. Ostatní z obrázku jen občas. Jen to vlevo dole ani nevím jak se jmenuje. To nevím, jestli jsem kdy jedla.
12. 07. 2017 07:35
já jen dýni a patizon
12. 07. 2017 07:21
Určitě nemusím batáty - to mě nechutná, pak patizon mám ráda, fenykl a chřest jsem ještě nedělala, mangold a to zelené jako květák to jsem také ještě nikde nechutnala. Čekanku a polníček ( baby špenát) ty dávám do salátů.
12. 07. 2017 07:19
No čekanku a fenykl nemusím, jinak skoro všechno.

Naši partneři